Driftkostnader som bör ses över inför köpet av en båt

Av | april 22, 2019

Driftkostnader båt

Båt och Sverige går hand-i-hand. Stockholms skärgård är en skärgård att beskåda dock kommer man självklart ingen vart utan en båt. Detsamma gäller nästan alla smultronställen Sverige husar runt hela landet. Längs med Sveriges västra kust har man Göteborg hamnstad där Göteborgs skärgård är en skärgård värd att besöka. Längs med öster finns självklart Stockholms skärdgård och denna är nästan ikonisk och ett måste att utflykta till under sommar.

Vägen till dessa skärgårdar dock är ju naturligtvis via båt vilket är varför många svenskar idag äger just båtar och dylika sjöfartyg. Båtar är inte billiga dock så kan de ta sig nästan överallt. Ett gäng lyckades till och med ta sig med båt till Öregrund och därefter tillbaka hem igen utan några som helst problem. Har suget för en båt tagit över en så är det några saker man bör se över innan man går vidare och köper sin drömbåt. Nedan följer endast några tips på driftkostnader man bör se över innan man går vidare med sitt båtköp.

Bensin

Båtar förbrukar en massa drivmedel. Detta är svårt att komma runt, om man inte är expert på att segla, d.v.s. Båtar förbrukar i andra fall oerhört stora mängder bensin och detta behöver man hela tiden förse båten för att inte bli strandsatt någonstans eller utan soppa mitt ute till havs. Många tabeller finns idag tillgängliga på nätet som kan hjälpa en att räkna ut hur mycket ens önskade båt kommer att förbruka i drivmedel—detta måste man se över innan man köper en båt då tråkigt är det annars om man köper en båt som kostar lite mer i drift än vad man har råd med. Kul är det att säga att man äger en båt dock mindre kul om man inte kan ta den till havs.

Parkeringsplatser

En båt måste naturligtvis parkeras också någonstans vid landstigning. Dessa platser är oftast oerhört exklusiva. Till skillnad från bilparkering som man kan hitta runt nästan var kvarter så är detta inte fallet med båtar direkt. Hamnar är relativt sällsynta. När man väl hittat en hamn så brukar det betyda att hamnen finns i denna stad av någon anledning—på grund av stadens stora efterfrågan av en hamn—vilket innebär att många har båtar som de önskar att parkera! Att komma på besök och önska parkera sin båt kommer alltså inte bara kosta utan det behövs även planeras många månader i förväg så man säkert kan veta att man har en parkering när det väl behövs vid sjöfärd.

Eventuella reparationer

Även här så skiljer sig båtar och bilar väldigt mycket. Till skillnad från bilar—där nästan var individ har en eller har körkort för att köra en så är detta inte fallet med båtar. I genomsnitt så äger få människor båtar. Av den anledningen finns det även färre som kan laga dessa båtar.

Har man strul med båten så kan man räkna med en saftig nota. Reparationsdelar och utfört arbete kommer att kosta och man måste vara redo med diverse problem som kommer att behöva lagas med båten. Dessa ska man kunna betala för. Inte bara för reparationsdelarna som definitivt kostar lite på överkant utan arbetet också som även där kommer att kosta lite då båtar, till skillnad från bilar, inte bara är lite svårare att laga utan även lite svårare att hitta bra service för.