Kontokredit och kortkredit

av | april 1, 2019

Kontokredit kortkredit

Kredit är något vi alla har en grundläggande förståelse för. Det handlar om möjligheten att nyttja pengar man själv inte har direkt tillgång till. Men ska man använda kredit på något sätt är det värt att lära sig lite mer om det först. Kredit kommer oftast i två olika former: kontokredit och kortkredit. Här tittar vi lite närmare på båda dessa.

Kontokredit

Kontokredit är något man kopplar till ett specifikt konto och blir en sorts buffer man får tillgång till när pengarna där tar slut. Detta kan ge en viktig flexibilitet i sin ekonomi vid olika tillfällen och kan göra det möjligt att kunna hantera en oförutsedd utgift eller liknande.

Kontokredit är och smidigt då det inte är något man behöver ansöka om vid varje tillfälle. Istället aktiveras krediten så fort pengarna på kontot är slut och ränta betalar man endast för de pengar man faktiskt använder, även om man har blivit beviljad en betydligt högre kredit. Och när pengar sedan kommer in på kontot betalas krediten tillbaka automatiskt. Vilket betyder att allt sker automatiskt om man slipper hantera en enda faktura. För ett räkneexempel på kontokredit kan man besöka sajten ​Moank​.

Kortkredit

Kortkredit är något många i regel har mer kunskap om tack vare hur länge kreditkort har använts. Kortkredit är dock inte ett separat kort utan en tjänst man kan koppla till sitt existerande bankkort. När man då betalar med kortet kan man själv välja om man vill betala från kontot eller med sin kortkredit. Och precis som med kontokredit kostar krediten inte något om man inte använder den.

Varje gång man köper något med kortkrediten samlas det på en räkning man sedan får i slutet på månaden. Denna räkning kan man då betala direkt eller skjuta på betalningen till ett senare tillfälle. Skjuter man dock på betalningen kommer man också behöva betala ränta på beloppet. Räntan kan variera mellan olika kort och det är bäst att kolla upp vilken ränta man har innan man aktiverar kortkredit.