Mobillån – lån via mobilen

Ett mobillån innebär vanligen att du skickar ett textmeddelande från din mobiltelefon till ett tjänstenummer. Därefter får kan du fylla i din låneansökan via en mobillänk – direkt i mobilen.

Mobillån är i grunden samma sak som smslån och mikrolån. Lånebeloppet är ofta lika stort men via mobillån fyller du i ansökan via mobilen. Ett mikrolån görs online eller via telefon.

Populära mobillån

  • Monetti
  • Kredit365
  • Frogtail
  • Cashbuddy

Besked direkt på ditt mobillån

Dessa lån är ett sett att ge kunder en väldigt snabb service eftersom du ofta får svar på din låneansökan direkt.

Det ställs ofta låga krav på din låneansökan när det kommer till små mobillån. Hos en del långivare gör det till exempel inget om du har betalningsanmärkningar. Det gäller dock långt ifrån alla.

Även om du får snabbt svar på din låneansökan så är det så klart en god idé att ta en dag och tänka igenom om du verkligen behöver ta lånet.

Aktivera internet

När du ansöker via så kallat mobillån kan det också vara så att internet-funktionen på din mobiltelefon måste vara aktiverad. Kolla alltid upp med din långivare vad som gäller vid mobillån.

Har du ingen fungerande internet anslutning kan du istället ta ett smslån eller mikrolån över telefon.

Tänk på att du ska kunna betala tillbaka lånet som du tagit. Och ta aldrig ett nytt lån för att betala tillbaka det gamla.

Mobillån är lån över en kort period vilket ofta innebär att det ska betalas tillbaka inom en månad. Många gånger är de räntefria men istället tillkommer en avgift på lånet, så i själva verket blir den effektiva ränta ganska hög.

SMSA ”Låna”

En anledning till att mobillånen har blivit populära är en intensiv marknadsföring av lånen. Företaget Mobillån Sverige AB har till exempel marknadsfört lånet i radio med sloganen ”SMSA LÅNA, SMSA LÅNA”.

Tydligen så ogillade konsumentombudsmannen, KO reklamen som i oktober 2006 anmälde reklamen till marknadsdomstolen.

Men Mobillån friades för sin reklam, däremot fick man inte längre använda ord såsom ”snabb” i sin reklam, eller fokusera på snabbheten i lånet.

Konsumentombudsmannen yrkade på att ”s.k. SMSlån genom att framhålla krediten som en snabb och bekväm möjlighet att lösa ekonomiska problem”.

Något han fick gehör för. I övrigt så lämnade inget gehör för konsumentombudsmannes bifall. KO fick eftersom det av domstolen ansågs att båda parterna ha vunnit respektive tappat målet stå för 1/3 av mobilåns rättegångskostnader, nämligen 145 000 kronor. Således kan det tolkas som en liten seger för mobillån i denna reklamtvist.

Vi kommer alltså även i fortsättningen att höra radio- och teve reklam om mobillån – men att det är snabba lån som ges; det får inte längre marknadsföras enligt lagen.

Du kan själv läsa hela beslutet på marknadsdomstolens hemsida. Sök i målregistret efter 2007:17.

Relaterade nyhetsartiklar till ämnet: ”Mobillån”