När pengarna inte räcker till

Av | september 18, 2018

SMSlån

Ibland händer det att något går sönder och man måste hosta upp ganska mycket pengar på en gång. Det kan vara att bilens bromsar måste bytas ut, vilket kan kosta 10 000 kronor. Om man inte har pengarna på kontot så kanske man har turen att familjen eller vänner kan låna pengar. Men vad ska man göra om inte den möjligheten finns?

Smslån vid nödsituationer

Som tur är finns det företag som lånar ut pengar när det krisar, dessa snabblån kallas smslån och det är vanligt att man lånar 1000 – 20 000 kronor. Det man ska tänka på är att räntan är hög på dessa krediter, mycket högre än vanliga banklån. Därför är det bra om du lägger upp en planering och ser till att du betalar tillbaka pengarna så fort som möjligt. Snabblån är bra vid nödsituationer, men det är inget lån du vill sitta på länge.

Anledningen till krediten kallas för snabblån är för att företagen normalt betalar ut pengarna samma dag eller dagen efter. Om företaget bedömmer att du inte utgör någon kreditrisk så kan utbetalningen ske fort. Du måste ha fyllt 18 år och vara svensk medborgare för att bli godkänd i kreditprövningar.

Om det inte är bråttom

När det gäller vanlig konsumtion eller något som inte är oförutsett så är det bästa att först spara ihop pengarna istället för att låna. Har man en buffert så räddar det en många gånger. Det räcker ofta med en buffert på 10 000 – 30 000 kronor. Allt hänger på hur trygg du vill känna dig. Ett tips är att börja månadsspara och lägga undan ca 5% av din lön. Då har du snabbt en buffert att röra dig med vilket minskar riskerna i din privatekonomi.

Men har du inte pengarna så funkar det såklart att ta ett smslån. Se då till att jämföra effektiva räntor och villkor så att du får en bra deal. Om du vill läsa om olika lån och hur de skiljer sig så kan du besöka Hallåkonsument.se här.