Saker att tänka på vid ansökan om lån

av | november 22, 2018

Låna pengar

Lån kan tas vid flera olika tillfällen. Kanske ska du börja studera och behöver studielån, skall köpa ny bil eller köpa ditt första egna boende. Lån kan man ta så länge man är myndig och inte har några anmärkningar hos kronofogden. Nedan följer en kort beskrivning av vad som kan vara nyttigt att tänka på när man ansöker om lån.

Varför låna pengar?

Lån kan ibland vara högst nödvändigt om man inte har ett väldigt stort kapital sedan innan. Till exempel så kan småföretagare låna till att uppdatera sin hemsida, byta webbhotell som kan vara kostsamt i slutändan, eller vad som helst.

Termen amortera innebär att man betalar av på ett befintligt lån. Likaså är ränta ett viktigt begrepp i sammanhanget då det är en slags avgift som läggs på lånen. De flesta lånar pengar från storbanker såsom Nordea, SEB, Handelsbanken med flera. Man kan låna själv eller tillsammans med exempelvis en partner så länge alla är myndiga och därmed har finansiell handlingskraft. Ett lån förpliktigar ofta att man har en fast inkomst eller studerar på heltid (för att få låna från Centrala Studiestödsnämnden). Det går även att låna pengar snabbt via smslån, även om detta inte rekommenderas såvida man inte kan betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Räntan brukar vara väldigt hög på dessa typer av lån.

Hur lånar jag pengar?

Det finns många sätt att låna pengar. Huvudsaken är att man lyckas övertyga långivaren att du kan amortera hela lånet inom en viss tidsram. Man kan gå direkt till banken och boka ett fysiskt möte på plats eller ringa till banken för att sy upp ett låneavtal. Ska du ta ett smslån är det bara att plocka fram mobilen eller läsplattan och beställa pengar snabbt och smidigt.

Vad krävs för att låna pengar?

1) Man ska vara myndig, inom Sveriges gränser 18 år fyllda.
2) Inte ha några betalningsanmärkningar eller obetalda skulder hos exempelvis kronofogden.
3) Kunna amortera på lånet.
4) Kunna betala ränta på lånet.
5) Helst ha en fast anställning eller ha heltidsstudier på gång eller i framtiden.

Vad ska man tänka på vid ansökan om lån?

Det kanske viktigaste rådet man kan ge är att du bör fundera över om du verkligen behöver ta ett lån. Har du tittat på alla dina bankkonton om där finns en slant? Om inte, gör det! Du binder upp dig när du tar ett lån och får mindre frihet att resa utomlands eller att byta jobb.

Nästa råd är att jämföra vilka långivare som erbjuder de mest förmånliga lånen. Det kan handla om generösa amorteringskrav eller låga räntor. Undvik dock att haka upp dig allt för mycket på detaljer, det handlar först och främst om att långivaren (banken) ska vara förtroendeingivande och verka seriösa. Det kan även vara värt att fråga anhöriga och vänner hur deras lån har fortlöpt, vilka problem de har stött på och vad som är bra att tänka på.

Tveka aldrig över att fråga om något i låneavtalet som du inte förstår. Din ekonomi är något av det viktigaste du har och den kan inte vara beroende av hastiga beslut! Lycka till med lånet/lånen!