Vad är samlingslån?

Av | maj 9, 2019

Samla lån

Samlingslån är den benämning som används för de lån som avser samla låntagarens alla lån och krediter hos en ny långivare.

Om man är en låntagare som besitter en massa tidigare lån och krediter hos många andra långivare så kan det bli en jobbig saga att hela tiden hänga med alla fakturor som kommer med posten, alla räntor som man behöver betala in och alla de kostnaderna som de olika lånen medför.

Att samla lån således löser dessa problem, om bara delvis, och underlättar för betalningen av lån samt även sänker lånekostnaderna i och med de färre avier som kommer med posten och de olika räntorna som tillkommer med de olika lånen.

Att ansöka om ett samlingslån är relativt enkelt. Man behöver kontakta en långivare som erbjuder dessa och därefter ansöka om att få erhålla ett så kallat samlingslån. Lånet kan erhållas på två olika sätt. Det ena är att helt enkelt ansöka om ett blancolån som man därefter använder till att betala för de andra lånen. Har man på så vis exempelvis 5 st lån sedan tidigare som uppgår till ett totalbelopp om 25 000 kr—så kan man helt enkelt ansöka om ett blancolån hos en annan långivare på 30 000 kr, och därefter använda detta lån för att betala av de tidigare lånen. Därefter kan man räkna om det nya lånet är billigare än det tidigare och i sådant fall så har man helt plötsligt sparat pengar genom att helt enkelt byta långivare.

Steg-för-steg för att ansöka om ett samlingslån

Samlingslån kan ansökas om på många olika sätt. Sätten skiljer sig om fallet är att man besitter många UC-förfrågningar sedan tidigare eller har en låg kreditvärdighet / låg inkomst, eller om det är mindre lån man önskar samla eller större lån. Beroende på situationen så kan det vara bra att veta att det faktiskt går att samla lån med många förfrågningar och låg inkomst. Nedan följer de steg man bör följa för att ansöka om ett lån, oavsett situation, och därefter höra med långivaren för att bättar anpassa lånet efter sin egna situation.

  • Hitta rätt långivare för just det lån du söker. Inte alla långivare erbjuder blancolån eller samlingslån. De som gör går oftast väldigt enkelt att hitta med hjälp av Google. Sök helt enkelt efter långivare som erbjuder samlingslån och hitta därefter de långivare som erbjuder denna typ av lån—välj därefter den långivare du tycker hade passat just dig.
  • Kontakta långivaren och se om det finns möjlighet att erhålla lån trots den situation du befinner dig i just nu. Olika långivare har olika kriterier och innan man ansöker och väntar på besked så kan det vara bra att känna till dessa innan man lägger ned tid på låneansökningen.
  • Hittat en långivare som erbjuder det lån du söker? Ansök!
  • Fått svar? Kanon! Då var allting klart! Du har nu ett lån som du kan använda dig utav för att samla dina tidigare lån och krediter med.

Fördelen med samlingslån över blancolån

Som tidigare nämnt så kan båda lånetyperna användas till att samla lån och krediter, men fördelen med samlingslånen är att de är anpassade för just denna utmaning. Blancolån må fungera i samlingssyfte men i många fall så kan det vara så att man spenderar pengarna på annat än att betala av lånen när pengarna betalas ut till kontot.

Fördelen med samlingslån är att man, med hjälp av långivaren, inte bara kan förhandla till sig bra lånevillkor, i många fall bättre villkor än de man hade med de alla tidigare lånen—men också kan, med hjälp av långivaren, betala av de tidigare lånen och därefter helt enkelt erhålla ett nytt lån som inte bara är billigare än de tidigare lånen man hade, men också smidigare att betala (en avi, en ränta).

Om ett samlingslån är något som är av intresse så börja helt enkelt via Google och se om du hittar det samlingslån som passar just din situation idag!